Birileri “Reklamın İyisi Kötüsü Olmaz” Der

Her reklamın iyisi kötüsü olur; bir reklamın iyisi kötüsü olur… “Görsel İletişim” ismiyle anılan bir yapı vardır bilinç altında grafik tasarımcıların ve animatörlerin. Öncelikle iletişim, insanlar arasındaki bilgi alışverişidir, anlama mecaz katarsak bu alışveriş sürecine verilen isimdir aslında. Görsel iletişim ise iletişimin görsel yollar ile anlatılmasıdır insanlara

renkler, renk cümbüşleri, materyal dizgileri, animasyonların uyumu ile aslında.

İletişimdeki hatta görsel iletişimdeki beceriler sizlerin gereksinimlerine göre şüphesiz değişir ve buna kesinlikle kimsenin itirazı yok. Türkiye’ de insanlarımız genel olarak sözlü iletişim yollarını tercih etse de görsel iletişimin yerini dolduramazlar. Çünkü kişisel gelişimler yetersizdir, dolayısı ile mimikleri yerinde olmayan ya da kendine olan güveni oturmamış olarak müşterisi karşısına çıkan bir insan kesinlikle yanlış anlaşılma korkusu, sözcüklerini doğru seçememe ve düşüncelerini unutabilme riskine sahiptir. Bu da ister istemez güven kaybına ve ardından müşteri kaybına yol açar. Durum böyle olunca çoğu insan yazılı iletişimi tercih eder, çünkü pek bir zaman kaybına uğramadan yazar siler, yazar siler ve kendine göre doğru olan yazısal içeriği daha fazla sorgulamadan olduğu şekilde karşı tarafa ulaştırır. Yazısal içerik diyorum, çünkü grafiksel bir içeriğe olan yeteneği yoktur o insanın çoğu zaman, eğer öyle olsaydı yazısal içerik yerine görsel bir iletişim tercih ederdi, hemen uygulamaya geçerdi veya geçirirdi bir görsel iletişim uzmanını.

Size soruyorum şimdi, bir firmanız var ve ilgili bir iletişim sorumlunuz yok. Ne yapardınız? Ben cevap vereyim; yöneticisi olduğunuz firmanıza ek bir maliyet çıkartmak istemiyorsunuz. Dolayısı ile elinizdeki imkanları kullanarak konuyla ilgili bir reklam hazırlayacaksınız. Bu reklam basılacak bir görsel yapıt olabilir; afiş, el ilanı, broşür, ya da bir medya reklamı olabilir; şüphesiz banner… Net olarak elinizde olduğundan emin olmadığınız materyallerinizi sözlü olarak elinizin altında duran ilk personelinize anlatacaksınız, ve personelinizden ilgili görsel iletişim yapıtını oluşturmasını isteyeceksiniz. Personeliniz ise görsel iletişimin ne olduğundan habersiz, aklına gelen profesyonellikten habersiz ilk tanıdığına bu ricada bulunacak.

Sn. yöneticim son bir dipnot düşeceğim makaleme ve bitiriyorum:

Firmanızın personelleri ne kadar profesyonel olursa olsun ve siz firmanızda ne kadar iyi yönetici olursanız olun; profesyonel bir ekibe ihtiyacınız var kurumsal kimlik ve reklamlarınızla ilgili görsel iletişimi sağlamanız adına.

Şimdi izin verin biz sizi ve bu sektörü yüceltelim, Gelişen Bir Türkiye İçin! gerekli olan tek şey bu.

Sonraki yazı
Teknoloji Girişimcilerine 50 Bin Lira Destek
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü